Flåter hos hunde

30-05-2023

Forår og sommer er lig med masser aktiviteter i det fri - men det er også højsæson for flåter i den danske natur. De ubudne gæster kan overføre alvorlige sygdomme til både mennesker og dyr. Læs vores gode råd, så du sikkert kan drage på tur med din firbenede ven.

Flåter hos hunde

Flåter er verdens næst hyppigste overfører af smitsomme sygdomme, kun overgået af malariamyggen. Blandt de værste sygdomme er Borreliosis, TBE samt Erlichiosis.

Højsæsonen for flåtbid er juni, juli og august, men som hundeejer bør du allerede nu være opmærksom på de små kryb, da de så småt kommer frem i løbet foråret, når temperaturen stiger.

Antallet af skovflåter har desuden været stigende gennem de seneste år på grund af gunstige klimaforhold og en øget vækst af råvildt, som er skovflåtens vigtigste vært.

Kort fakta om flåtbårne sygdomme

De fleste kender givetvis til risikoen ved flåtbid. I mange tilfælde, skal der heldigvis meget til for at blive ramt af en sygdom.

De fleste flåter er ikke smittebærere, og selvom de er, behøver smitten ikke at blive overført til din hund. Der er selvfølgelig en risiko, og hvis dyret er blevet smittet, kan det blive alvorligt.

De infektioner, hunden kan få, er først og fremmest borreliose (borrelia), anaplasmose og TBE. Du kan læse meget mere om de forskellige sygdomme hos Netdyredoktor.dk.

Heldigvis er det kun et lille mindretal af de dyr, som bliver bidt af en flåt, der udvikler kroniske symptomer. Langt de fleste bliver helt raske. Der er derfor ingen grund til at gå i panik, hvis du opdager en flåt på din hund. Tag det roligt, fjern krybet så hurtigt og forsigtigt som muligt – og kontakt din dyrlæge, hvis du er i tvivl om noget.

Gode råd for at undgå flåtbid

  • Brug forbyggende flåtmidler regelmæssigt, ingen midler er dog 100 % effektive.
  • Tjek din hund for flåter dagligt i sæsonperioden (særligt i sommermånederne), da smitten bliver overført i løbet af 12 til 48 timer.
  • Tjek også dig selv. Flåten søger til steder på kroppen med høj fugtighed og tynd hud, som f.eks. lysken, armhuler, knæhaser og hårkanten.
  • Fjern flåten med en flåttang, så du får alle munddelene med ud. Ellers er der risiko for kløe og infektion.
  • Undgå at presse flåtens krop, da du ellers risikerer, at flåten afgiver bakterier eller smittebærende spyt i huden på din hund eller dig selv.
  • Hold græsplænen kort, så solen kan trænge ned og udtørre jorden om sommeren. Flåter trives nemlig bedst i varme og fugtige omgivelser.
  • Gå i lukket fodtøj og lange bukser, når du færdes i områder med mange flåter.

Hav vores gode råd i baghovedet, og pas godt på din firbenede ven og dig selv – så er du på rette vej i kampen mod flåterne.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
Fredag 8.30 - 15.00


Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close