Risiko for algeforgiftning

08-06-2018

Hvert år koster giftige alger hunde livet, og når først ulykken sker, går det stærkt. Algeopblomstring kan ske fra dag til dag, hvis forholdene er optimale, og forekommer fra juni og frem til oktober måned.

Risiko for algeforgiftning

Algeforgiftning koster hvert år hundeliv

Hvert år bliver hunde forgiftet af giftige alger, og når skaden sker, kan det gå særdeles stærkt, og i værste tilfælde koste hunden livet. Er du hundeejer, bør du derfor være yderst forsigtig med at lade din hund bade eller drikke af søer eller farvande i denne periode. Din hund er nemlig mere udsat, end vi mennesker, når den bader. Det er sandsynligvis, fordi hundene ofte drikker af badevandet samtidig med, at de køler sig, og dermed indtager de en højere koncentrationer af giftstoffer.

Symptomer på algeforgitning

Symptomerne på algeforgiftning kan variere meget, da det afhænger af, hvilke giftstoffer hunden har indtaget. Nogle giftstoffer kan give influenzalignende symptomer, mens andre giftstoffer påvirker hundens lever eller nerver. I det sidste tilfælde viser symptomerne sig typisk få timer efter indtagelsen. Præcist hvor mange hunde, der dør eller bliver syge af algeforgiftning vides ikke, da der ikke fortages nogen registrering på området.

Opblomstning af alger er vejrafhængig

Algeopblomstring kan ske næsten fra den ene dag til den anden, og forekommer særligt i de varme sommermåneder. Afhængig af vejret kan opblomstringen opstå allerede fra juni måned og strække sig helt frem til oktober. Den mest massive forekomst af alger ses dog oftest i juli og august måneder, hvor vandtemperaturerne er højst. Algerne formerer sig eksplosivt under de optimale forhold i det varme vand, og er vejrforholdene rolige, samler de sig i vandoverfladen, hvorefter de høje koncentrationer af giftstoffer opstår. De fleste alger er ufarlige, men der findes giftige arter, herunder de såkaldte blågrønne alger. På trods af navnet kan de ikke genkendes på farven, da de kan være både grønne, blågrønne, gullige eller røde. Algerne forekommer både i hav- og søvand.

Undgå ulykken

Der findes forskellige tiltag, som du selv kan tage for at hindre algeforgiftning.

  • Sørg så vidt muligt for, at din hund ikke drikker for meget hav- og søvand
  • Undlad at lade din hund bade på steder, hvor du ikke selv vil bade
  • Medbring altid frisk drikkevand til din hund
  • Hold øje med eventuel skiltning eller flag, som fraråder badning
  • Følg altid miljømyndighedernes varslinger om algeforekomst
  • Hold hunden fra vand med filmlag eller tyk skum i overfladen, eller hvis vandet virker plumret eller slimet

Hvis din hund alligevel springer i algefyldt vand, så skyl den straks med rent vand, før den slikker sig i pelsen.

Hvis skaden er sket

Har du mistanke om algeforgiftning, bør du straks opsøge din dyrlæge. Dyrlægen vil forsøge at hindre optagelsen af giften, give vækse samt antibiotika og tilbyde hunden varme og ro. Ofte vil dyrlægen beholde hunden til oberservation, da det er det første døgn, som er det mest kritiske.

Pas godt på hinanden og rigtig god tur heart

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte Dyrekassen Danmark på:

post@dyrekassen.dk
Telefon: 63 57 11 11

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet, og bliv opdateret med de nyeste tiltag eller aktiviteter.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Telefax: 62 52 28 26
E-mail: post@dyrekassen.dk

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close