Træn nytårsangsten væk

04-01-2021

Var din hund utryg hen over nytåret? Så anbefaler vi, at du allerede nu starter træningen til dette år. Vi har lavet en guide med råd til forebyggelse og behandling af nytårsangst.

Træn nytårsangsten væk

Træn nytårsangsten væk

Hvis din hund var utryg eller angst hen over nytåret, så kan du næsten ikke starte for tidligt, hvis du skal forebygge eller behandle nytårsangsten - og dermed sikre dig, at det kommende nytår bliver en succes.

Du skal være forberedt på, at angst tager tid at arbejde med. Så vær tålmodig, og gå ganske langsomt frem.

Nytåret er en dejlig, hyggelig tid i festens tegn. En tid, som de fleste hvert år ser frem til med både glæde og forventning, men for mange hundeejere er årsskiftet også en tid forbundet med mange bekymringer over deres firbenede venner, som ofte er bange for fyrværkeri. Det anslås, at op mod 40 procent af alle danske hunde udviser frygt for høje lyde, herunder nytårsfyrværkeri.

Angst er en fobi, og den kan være så voldsom, at den bedst kan beskrives som et invaliderende problem i de dage, fyrværkeriet står på. Normale hverdagsrutiner, som de daglige lufteture i kvarteret eller tisseture i haven, kan være en angstfremkaldende og grænseoverskridende oplevelse for hunden, der måske slet ikke vil ud eller stikker af i panik.

Er din hund angst dagligt i denne tid, er det ofte nødvendigt at give hunden angstdæmpende medicin i samråd med dyrlægen. En hund, der udviser voldsom angst, kan heller ikke trænes effektivt uden medicinering i den periode, hvor arbejdet står på. Se medicinen som et middel til at nå et højere mål.

Hvorfor bliver din hund bange?

Frygten for fyrværkeri er ikke nogen irrationel frygt. Det giver derimod ganske god mening, at frygte høje lyde og ting, der bevæger sig over himlen, når man er hund og ikke er født med en viden om, hvad fyrværkeri er.

Som mange andre dyrearter har hunde en følsomhed og frygt overfor ting, der bevæger sig hen over hovedet på dem. Høje lyde, er også en naturlig angstfremkalder hos hvalpe, da høje lyde i naturen ofte vil være forbundet med en overhængende trussel eller fare. Adfærden er derfor naturlig, den handler om at overleve, men når der er tale om en decideret fobi, har den udviklet sig i en sygelig retning, der kræver behandling, før hunden kan trives.

Samtidig vil de fleste ubehandlede fobier med tiden udvikle sig til også at omfatte andre ting, som hunden forbinder med frygten. Det kan være mørke, sne eller i svære tilfælde en skabslåge i hjemmet, der lukkes. Ubehandlet vil en fobi derfor ofte vokse, indtil hele hundens liv er invalideret, og sådan en hund vil ofte mistrives året rundt.

Det første nytår må ikke blive en sovepude

Det første nytår med hunden som lille hvalp i huset kan foregå uden nogen synlige reaktioner på nytåret. Mange nye hundeejere finder det derfor ikke nødvendigt at forberede hunden på nytårsdagene de kommende år, og de forpasser derfor en stor chance.

Det er nemlig i de fleste tilfælde en stor fejl ikke at arbejde med hunden i hvalpe- og unghundeperioden, da hundens reaktion på fyrværkeriet året efter måske viser et helt andet billede, fordi hunden ikke har mødt støtte og træning det første år.

Du bør derfor forebygge, før skaden sker - og da hvalpe suger læring til sig indtil omkring 16 ugers alderen, er det specielt vigtigt at vænne hvalpen ganske gradvist og med stor tålmodighed til blandt andet nytårslyde i denne tidlige alder.

Årsagen er, at hvalpes hjerner efter 16 ugers alderen populært sagt er 80 procent færdigudviklede, og herefter har du kun 20 procent at putte ny læring ind i. Perioden starter hos opdrætteren, og den hedder socialiseringsperioden. I perioden er det afgørende, at du finder din hvalps balance for denne træning, så du ikke overdriver og kommer til at skabe en fobi. Søg eventuelt råd hos en uddannet adfærdsrådgiver, der kan vurdere og guide dig med de rette redskaber til netop din hvalp.

Når hunden er bange for nytåret

Udviser din hund en mild angst for fyrværkeri, er det vigtigt, at du tager de små tegn alvorligt, og gør noget ved problemet med det samme. Angst har en tendens til at intensivere over tid, og din hunds reaktioner vil derfor med stor sandsynlighed kun blive værre år for år.

En frygtsom hund er desuden mere udsat for at få flere dårlige oplevelser, da en skræmmende oplevelse virker voldsommere på den i forvejen utrygge hund, og frygt fører til stress, der kan skade immunforsvaret, så det er en virkelig ond cirkel, du kan ende i, hvis du intet gør.

Jo større angsten er, jo mere krævende er behandlingsforløbet, og generelt skal du væbne dig med tålmodighed, da adfærden for hunden handler om at overleve - og derfor giver god mening set med hundeøjne. Du kan ikke presse en hund ud af dens angst, og det vil for mange ejere være en god ide at kontakte en professionel adfærdsrådgiver eller en dyrlæge med speciale i adfærdsproblemer. På den måde får du tilstrækkelig hjælp og rådgivning til at komme problemet til livs på den rigtige måde fra starten, frem for at risikere at forværre situationen – måske til det uløselige.

Forebyggelse og behandling

Om du arbejder med forebyggelse eller behandling, er principperne de samme. Den store forskel er, hvorvidt din hund allerede forbinder fyrværkeri med noget negativt. Det er naturligvis nemmere at arbejde med en hund, som ikke allerede er angst eller utryg, og hvis træningen gribes korrekt an, vil selve tilvænningen normalt ske hurtigere, end hvis du skal ind og aflære en allerede eksisterende angst eller fobi.

Gradvis tilvænning

Uanset om dit arbejde er forebyggelse eller behandling, handler træningen om, at hunden gradvist vænnes til lys og lyde. Nogle ejere har glæde af at bruge en lyd-CD med fyrværkerilyde, mens andre er nødt til at anvende andre, mere "livagtige" metoder, som eksempelvis at bruge rigtig fyrværkeri eller aktivt opsøge en skydebane.

Kodeordet er hele tiden at arbejde under hundens tærskel for angst. Det betyder, at du skal starte på så lavt et niveau, at din hund slet ikke reagerer, og MEGET gradvist arbejde dig frem herfra. Presses hunden undervejs, vil du ofte skulle starte forfra.

Lyd-CD'en afspilles for hunden på laveste niveau, og øges gradvist og forsigtigt i styrke over en længere periode. Lav sjove ting med hunden imens, giv lækre godbidder og undgå at pylre om hunden, hvis du ved en fejl skruer for højt op. Sluk da blot og start forfra dagen efter.

Når du kan afspille lyd-CD'en på højeste niveau indenfor, skal du begynde at afspille lydende udefra, og derefter kan du gå over til at bruge rigtigt fyrværkeri med god afstand fra huset. Husk at der kun må affyres fyrværkeri i perioden 27. december til 1. januar. Arbejd fortsat med hunden som beskrevet herover og giv masser af lækre godbidder samt ben at beskæftige sig med, mens lydene afspilles. Brugt korrekt kan det få hunden til at forbinde lydene med lækker mad - og derfor med noget rart fremfor noget angstfremkaldende.

Ikke to hunde er ens, og du bør derfor vurdere individuelt, hvordan du bedst går gradvist frem med netop din hund, og hvilke aktiviteter der skaber størst tryghed for din hund under træningen.

Øg sandsynligheden for succes

  • Sørg for at din hund er træt både mentalt og fysisk, når I skal træne, specielt når du øger lydstyrken. En træt og velaktiveret hund reagerer mere afslappet på sine omgivelser.
  • Træn i korte sektioner, hvor længe varierer fra hund til hund, og træn i stedet flere gange om dagen. Stop mens hunden synes træningen er sjov.
  • Lav en form for træningsdagbog, så du ikke går for hurtigt frem.
  • Suppler eventuelt træning med et beroligende middel til din hund i samråd med din dyrlæge.

Hvis uheldet er ude

  • Vær afslappet - du er stemningsangivende, og din hund vil derfor blive påvirket af din reaktion i både positiv eller negativ retning.
  • Ynk ikke din hund, men husk dog, at et kærligt klap eller et nus for visse kan virke beroligende.
  • Få din hund væk fra situationen på en rolig måde.
  • Giv eventuelt Bachs Rescue Remedy eller stesolid. Stesolid, der gives akut, inden for få timer efter et chok, kan i visse tilfælde modvirke, at en dårlig oplevelse bliver lagret i langtidshukommelsen. Stesolid er receptpligtig og skal gives i samråd med dyrlægen. Giv aldrig din hund medicin til mennesker. Det kan koste hunden livet.
  • Giv din hund et kødben, en fyldt KONG eller noget andet lækkert. Mad giver mæthed, og en fyldt mave giver en rolig krop, ligesom det at spise fjerner fokus fra den dårlige oplevelse.


Vi ønsker jer held og lykke med træningen!

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte Dyrekassen Danmark på:

post@dyrekassen.dk
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 135,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 79,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
E-mail: Send mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til kl. 17.00
Fredag 8.30 - 15.00

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close