Pas på i varmen: Undgå at dit kæledyr får hedeslag

30-06-2022

Bliver din hund eller kat overophedet, kan det lede til hedeslag - og det kan i værste tilfælde være livstruende. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du kan hjælpe dit kæledyr i sommervarmen.

Pas på i varmen: Undgå at dit kæledyr får hedeslag

Den danske sommer er på sit højeste, og det er dermed tid til at være ekstra påpasselig med temperaturen omkring din hund eller kat.

For det første kan dyrene ikke altid selv opsøge skygge. For det andet har de sværere ved at komme af med varmen, end vi mennesker har - de kan nemlig ikke svede, men regulerer i stedet deres kropstemperatur ved at afgive varme via tunge, luftveje og trædepuder.

Det er derfor vigtigt, du holder godt øje med, om dit kæledyr er ved at får det for varmt - og dermed er i risiko for at udvikle hedeslag.

Selvom risikoen er størst på meget varme dage, så er det ikke udelukkende her, at hedeslag rammer. Udestuer, drivhuse og mindre rum, hvor ventilationen er dårlig, bliver hurtigt opvarmede af solens stråler – og er dyr, der opholder sig her, kan nemt få det for varmt. Sørg derfor altid for god udluftning der, hvor din hund eller kat opholder sig.

Sidst men ikke mindst, kan også fysisk anstrengelse i varmt vejr lede til hedeslag, så tænk dig om, hvis du eksempelvis har planer om en cykeltur med din hund på en varm sommerdag.

Hvordan hjælper jeg min hund eller kat i varmen?

Det er som bekendt nemmere at forebygge, end at helbrede. De bedste råd til at undgå overophedning hos dit kæledyr er derfor:

  • Sørg for, at dit kæledyr har god adgang til rent drikkevand.
    Hav gerne vandskåle flere steder i huset, og sørg for at skifte det i løbet af dagen. Hvis der er nok vand til rådighed, vil både hunde og katte oftest selv sørge for at få drukket nok.
  • Sørg for, at dit kæledyr kan søge skygge.
    Er dit kæledyr indenfor, så husk god ventilation. Udendørs kan du anvende parasol, solsejl eller lignende - men vær opmærksom på, at solen flytter sig i løbet af dagen. Har du hund, er det en god idé, at lufte den tidligt om morgenen og sent på eftermiddagen for at undgå den værste sol.
  • Sørg for, at dit kæledyr har adgang til et svalende badebassin, en kølemåtte eller lignende.
    Et badebassin eller en vandspreder er perfekt til at nedkøle en vandhund (eller -kat). Vandet bør min. være 15-20 grader. Det er dog ikke alle dyr, der naturligt søger vand. Men så er en kølemåtte et godt alternativ.

Hvad er symptomerne på hedeslag?

En hund eller kat, der er ramt af hedeslag, vil gispe og hive efter vejret. Derudover er det ikke unormalt, at dyret har røde slimhinder og en høj puls.

Efterhånden som hedeslaget tager til,  kan dyret blive uroligt og forvirret, måske svimmel og slinger eller have besvær med at rejse sig. Til sidst kan det ende ud i krampeanfald og bevidstløs.

Får du ikke reageret i tide, kan det have fatale konsekvenser – og i værste fald koste hunden eller katten livet.

Hvad skal jeg gøre, hvis mit kæledyr får hedeslag?

Ser du de mindste tegn på overophedning, skal du straks bringe din hund eller kat i skygge. Herefter køles dyret med tempereret vand på 15 til 20 grader eller et vådt klæde i hovedet samt på de steder, hvor huden er tynd, såsom i lysken og i armhulerne under forbenene.

Det er vigtigt, at vandet ikke er for koldt, for så forhindres kroppen i at komme af med varmen, fordi blodkarrene i huden trækker sig sammen.

Hvis der ikke ses bedring i løbet af få minutter, skal du straks kontakte en dyrlæge.

Alvorlige tilfælde af hedeslag er livstruende og kræver behandling hurtigt - så det er vigtigt, at du omgående tager affære.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close