Vælg den rigtige hvalp

14-01-2021

At få en hvalp er en stor beslutning, der skal vare mange år frem. Den tid du bruger nu, får du og din familie mange gange tilbage, når I har valgt den hund, der passer bedst til jer og omvendt.

Vælg den rigtige hvalp

At købe en hundehvalp er en stor beslutning. En hund kan let blive 15 år eller mere, og derfor er det aldrig et valg, der skal tages impulsivt eller uden at gøre lidt forarbejde. De færreste vil købe en ny bil eller en vaskemaskine uden at tjekke tingene først. På samme måde skal du bruge både din fornuft og kritiske sans, når du skal finde din nye hundehvalp.

Hvilken race?

Det første, I skal blive enige om i familien, er, hvilken hunderace eller blanding, I ønsker. Du kan låne hundebøger med raceforslag på biblioteket samt snakke med andre ejere, men pas på at de søde fotos ikke forfører jer. En Sibirian Husky er en smuk hund. En Dobermann er en cool hund. Og en Border Collie ser sød ud. Men kan I opfylde racens behov, og er det behov, I ønsker at opfylde?

Sæt realistiske mål, besøg forskellige opdrættere – bedst uden hvalpe – og snak med flere ejere af racen. Og husk at for mange familier tror, at de kan klare mere end de reelt kan i en travl dagligdag. Der omplaceres og aflives alt for mange raske hunde i Danmark hvert år, fordi opgaven bliver for stor. Hvor meget vil I lufte hunden? Hvor meget skal hunden være alene hjemme? Vil I træne med hunden? Hvad med størrelse, pelspleje og gøen? Lav en liste sammen og se, hvad I kan tilbyde en kommende hund – ikke hvad en hund kan tilbyde jer.

I kan også vælge en blandingshund. Her er udfaldet mere usikkert end ved en raceren hund. Sind og udseende kan falde ud til flere sider, og dette skal I være forberedte på. Med en raceren hund er I mere sikre på, at hundens sind ligner forældrenes.

Nogle tror, at blandingshunde er sundere end racerene hunde. Dette er ikke altid sandt. Sygdomme findes både hos hunde med en stamtavle - og hos hunde uden. En god rettesnor er; vil sælger ikke tale om sundhedsundersøgelser af forældrene, vise dig dokumentation på, at undersøgelserne er udført af en dyrlæge, eller viger uden om emnet, så er der noget i gærde. Find i stedet et andet sted at købe din hvalp, hvor man gerne vil snakke om sundhed og sygdomme. Enhver ansvarlig opdrætter – med eller uden stamtavlehunde – har dette vigtige emne i fokus.

Undgå hvalpefabrikker

Når I har fundet den race eller blanding, som I kan tilbyde et godt liv, så skal I vælge, hvor I køber hundehvalpen. Og her er det afgørende, at I er yderst kritiske med, hvor I vælger at lægge jeres penge og dermed honorere en indsats, som herefter kan fortsætte. Der findes desværre mennesker, der uden at tænke på hundenes ve og vel, tjener penge på at sælge – ofte syge – hvalpe til naive købere. Udover at du ved at købe hund fra en hvalpefabrik eller et sted, hvor hundene ikke trives, støtter uetisk avl og mishandling af hunde, så risikere du også, at du får en hvalp, der er både syg eller har mentale problemer, der senere vil give hele familien en stor sorg. Køb aldrig en hund på en rasteplads eller af en sælger, der kommer hjem til jer med hunden. Sørg altid for at se hele kuldet, deres omgivelser, sælgers hjem og hjemmets øvrige hunde.

Besøg derfor også gerne flere opdrættere. Følg jeres mavefornemmelse – er I i tvivl, så kør hjem uden hund og tænk over det. Stil kritiske spørgsmål. Og bed om at se tæven, der er mor til kuldet - og gerne hanhunden, som er far, også. Kig også kritisk på omgivelserne. Er hvalpene inde i huset? Virker de trygge her? Er de i en stald? Har de rene forhold, og er de selv rene og tillidsfulde? Hvad med de øvrige hunde i hjemmet? Er de tillidsfulde? Spørg ind til antal kuld og hvalpe på stedet? Hvalpekuld tager lang tid at socialisere. Har sælger flere kuld årligt, så bør dine advarselslamper begynde at blinke. Spørg også ind til sundhedstest og bed om at se dokumentation.

En sund og glad hvalp skal være ren i pelsen, ren bagi og have rene øjne. Den skal komme dig løbende i møde, lade dig løfte den og ville lege. Nogle gange kan du være uheldig, at alle hvalpe sover, når I kommer for at se dem. Så vent med at købe hunden. Kom i stedet igen en anden dag, hvor de er vågne.

Hav ikke travlt med at købe en hvalp –  og køb aldrig en hvalp af medlidenhed. Når du bakker op om uetisk hundeavl, så giver du sælgeren penge til at kunne fortsætte mishandlingen. Støder du på hunde under dårlige forhold, så kontakt altid dyreværnsorganisationer og politi.

I dag skal alle hvalpe være id-mærket med mikrochip i nakken og registreret i Dansk Hunderegister, inden de er otte uger gamle. Chippen er ikke synlig, men aflæses med en scanner hos dyrlægen. Nummeret, du aflæser, skal stemme overens med registreringsattesten fra Dansk Hunderegister. Et godt tip er, at id-nummeret i alle danske chips altid starter med cifrene 208. Starter chippen ikke med 208, er der sandsynligvis ugler i mosen, medmindre hvalpen er aftalt og lovligt indført til landet.

Tag ansvar og pas godt på hinanden - vi er naturligvis parate til at hjælpe med trygheden, når du og din hvalp har fundet hinanden!

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close