Nytårsguide til hundeejere

18-12-2023

Vi har lavet en nytårsguide til alle hundeejere, uanset om din hund er bange for fyrværkeri eller ej. Guiden kan hjælpe til at begrænse utryghed og forbygge fremtidige problemer.

Nytårsguide til hundeejere

Nytårsguide til hundeejere

Op mod 40 procent af alle danske hunde udviser frygt for høje lyde, herunder nytårsfyrværkeri. Angst for fyrværkeri kan være et invaliderende problem i de uger fyrværkeriet står på, hvor normale hverdagsrutiner såsom de daglige lufteture kan være en angstfremkaldende og grænseoverskride oplevelse for hunden.

Nedenstående råd er henvendt til alle hunde, uanset om de er bange for fyrværkeri eller ej. Du kan altså både bruge rådene som en hjælp til at begrænse skadens omfang, hvis din hund er bange for fyrværkeri, eller du kan forbygge fremtidige problemer, hvis din hund ikke på nuværende tidspunkt er bange nytårsaften.

Er din hund mere end 'almindeligt' urolig for fyrværkeri, er det en god ide at kontakte en professionel adfærdsrådgiver eller en dyrlæge med speciale i adfærdsproblemer allerede i starten af det nye år, så du får tilstrækkelig hjælp til at komme angsten til livs. Så husk at være ude i god tid næste år!

Gode råd - sådan kommer du og din hund godt gennem nytåret

  • I dagene op til nytårsaften kan du intensivere lufteturene, så din hund er velaktiveret både fysisk og psykisk i denne periode. En hund med overskud af energi, vil reagere kraftigere på en skræmmende oplevelse. Husk at aktivere hunden mentalt også. Lad den for eksempel søge sin mad i græsset.
  • Giv eventuelt beroligende medicin til din hund i dagene op til nytåret, hvis hunden er angst dagligt. Der findes i dag mange gode og effektive naturlægemidler som et alternativ til dyrlægeordineret medicin. Kontakt din dyrlæge for nærmere vejledning.
  • Start nytårsaftensdag med en ekstra lang luftetur fra morgenstunden. Det må gerne være en tur sammen med andre hunde, så din hund er ekstra træt og veltilpas, når fyrværkeriet bryder løs.
  • Sørg for at din hund ikke sover alt for meget i løbet af dagen. Hold den i stedet i gang ved at fodre den med foder i et aktiveringslegetøj eller smid foderet på græsplænen, så næsen bliver sat på arbejde, og hunden også trættes mentalt.
  • Tag en god luftetur igen om eftermiddagen nytårsaftensdag, mens det stadig er lyst, så din hund kun har brug for en lille tissetur først på aftenen. Derved undgår du at lufte hund, når der skydes af, og når mørket har sænket sig.
  • Luft i snor hvis der er en risiko, for at der bliver fyret krudt af i nærheden. Hvert år løber hunde væk eller bliver påkørt, fordi hund og ejer bliver overraskede af fyrværkeri. Hold derfor hunden i snor, og luft helst i egen have, hvor hunden føler sig tryg.
  • Rul gardinerne for, hold vinduer og døre lukkede, og lav eventuelt en hule til din hund, hvor den kan søge hen, hvis den føler sig utryg.
  • Lad radio eller tv køre så lydende udenfor dæmpes en smule. Sørg dog for, at der ikke kommer fyrværkeri på den valgte kanal ved nytårsskiftet.
  • Hav et lækkert aktiveringslegetøj med frossen fyld parat til din hund, når fyrværkeriet begynder. Det kan fjerne fokus fra skyderiet og dermed mindske sandsynligheden for, at din hund bliver bange. Desuden har selve spise- og tyggeadfærden en beroligende effekt på hunden, da der dannes beroligende stoffer i hundens hjerne, når den tygger, og så er en fyldt og arbejdende mave uforenelig med en stresset adfærd.
  • Hold igen med de våde sager. Fulde mennesker kan virke mystiske og utilregnelige på en hund og dermed øge hundens utryghed.
  • Tag aldrig din hund med hen til fyrværkeriskyts for at vise den, at det ikke er farligt. Din hund forstår det ikke, og det gør kun hunden mere bange. 
  • Bevar fatningen, hvis din hund udsættes for en ubehagelig oplevelse med fyrværkeri. Din hunds opfattelse af en situation påvirkes meget af din reaktion. Derfor kan du forværre situationen ved at trøste eller pylre om din hund. Du skal ikke ignorere din hund, så må du hellere ignorere fyrværkeriet. Hvis omstændighederne er til det, så lav nogle sjove, yndlingsøvelser med din hund, så hundens fokus flyttes.
  • Planlæg din nytårsaften på hundens betingelser. Enten ved at blive hjemme i hundens vante og trygge rammer eller ved at være et sted, hvor hunden har sin vante gang. Lad aldrig din hund være alene hjemme nytårsaften. 

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close