Træn nytårsangsten væk

05-01-2024

Er din hund utryg i forbindelse med nytår? Så anbefaler vi, at du starter træningen allerede først på året. Her får du en guide med råd til forebyggelse og behandling af nytårsangst.

Træn nytårsangsten væk

Træn hundens nytårsangst væk

Var din hund utryg eller angst hen over nytåret, kan du næsten ikke starte for tidligt, hvis du skal forebygge eller behandle nytårsangsten - og dermed sikre dig, at det kommende nytår bliver en succes.

Du skal være forberedt på, at angst tager tid at arbejde med. Så vær tålmodig, og gå langsomt frem.

Nytåret er en dejlig, festligt tid. En tid, som de fleste hvert år ser frem til med både glæde og forventning. Men for mange hundeejere er årsskiftet også en tid forbundet med mange bekymringer omkring deres firbenede venner, som ofte er bange for fyrværkeri. Det anslås, at op mod 40 procent af alle danske hunde udviser frygt for høje lyde, herunder nytårsfyrværkeri.

Angst er en fobi, og den kan være så voldsom, at den bedst kan beskrives som et invaliderende problem i de dage, fyrværkeriet står på. Normale hverdagsrutiner, som de daglige lufteture i kvarteret eller tisseture i haven, kan være en angstfremkaldende og grænseoverskridende oplevelse for hunden, der måske slet ikke vil ud eller stikker af i panik.

Er din hund angst dagligt i denne tid, er det ofte nødvendigt at give hunden angstdæmpende medicin i samråd med dyrlægen. En hund, der udviser voldsom angst, kan heller ikke trænes effektivt uden medicinering i den periode, hvor arbejdet står på. Se derfor medicinen som et middel til at nå et højere mål.

Hvorfor bliver min hund bange?

Frygten for fyrværkeri er ikke nogen irrationel frygt. Det giver derimod ganske god mening, at frygte høje lyde og ting, der bevæger sig over himlen, når man er hund og ikke er født med en viden om, hvad fyrværkeri er.

Som mange andre dyrearter har hunde en følsomhed og frygt overfor ting, der bevæger sig hen over hovedet på dem. Høje lyde, er også en naturlig angstfremkalder hos hvalpe, da høje lyde i naturen ofte vil være forbundet med en overhængende trussel eller fare.

Adfærden er derfor naturlig - den handler om at overleve. Men når der er tale om en decideret fobi, har den udviklet sig i en sygelig retning, som kræver behandling, før hunden kan trives.

Samtidig vil de fleste ubehandlede fobier med tiden udvikle sig til også at omfatte andre ting, som hunden forbinder med frygten. Det kan være mørke, sne eller i svære tilfælde en skabslåge i hjemmet, der lukkes. Ubehandlet vil en fobi derfor ofte vokse, indtil hele hundens liv er invalideret, og sådan en hund vil ofte mistrives året rundt.

Det første nytår må ikke blive en sovepude

Det første nytår med hunden som lille hvalp i huset kan foregå uden nogen synlige reaktioner på nytåret. Mange nye hundeejere finder det derfor ikke nødvendigt at forberede hunden på nytårsdagene de kommende år, og de forpasser en stor chance.

Det er i de fleste tilfælde en stor fejl ikke at arbejde med hunden i hvalpe- og unghundeperioden. Hundens reaktion på fyrværkeriet året efter viser måske et helt andet billede, fordi hunden ikke har mødt støtte og træning det første år.

Du bør derfor forebygge, før skaden sker - og da hvalpe suger læring til sig indtil omkring 16 ugers alderen, er det specielt vigtigt at vænne hvalpen ganske gradvist og med stor tålmodighed til blandt andet nytårslyde i denne tidlige alder.

Årsagen er, at hvalpes hjerner efter 16 ugers alderen populært sagt er 80 procent færdigudviklede, og herefter har du kun 20 procent at putte ny læring ind i.

Perioden starter hos opdrætteren, og den hedder socialiseringsperioden. I perioden er det afgørende, at du finder din hvalps balance for denne træning, så du ikke overdriver og kommer til at skabe en fobi.

Søg eventuelt råd hos en uddannet adfærdsrådgiver, der kan vurdere og guide dig med de rette redskaber til netop din hvalp.

Min hund er bange for nytåret - hvad gør jeg?

Udviser din hund en mild angst for fyrværkeri, er det vigtigt, at du tager de små tegn alvorligt, og gør noget ved problemet med det samme. Angst har en tendens til at intensivere over tid, og din hunds reaktion vil med stor sandsynlighed kun blive værre år for år.

En frygtsom hund er desuden mere udsat for at få flere dårlige oplevelser, da en skræmmende oplevelse virker voldsommere på den i forvejen utrygge hund - og frygt fører til stress, der kan skade immunforsvaret. Du kan derfor ende i en ond cirkel, hvis du ikke reagerer i første omgang.

Jo større angsten er, jo mere krævende er behandlingsforløbet. Men helt generelt skal du væbne dig med tålmodighed, da adfærden for hunden handler om at overleve - og derfor giver god mening set med hundeøjne.

Du kan ikke presse en hund ud af angsten, og det vil for de fleste være en god ide at kontakte en professionel adfærdsrådgiver eller en dyrlæge med speciale i adfærdsproblemer. På den måde får du tilstrækkelig hjælp og rådgivning til at komme problemet til livs på den rigtige måde fra start, frem for at risikere at forværre situationen – måske til det uløselige.

Gradvis tilvænning

Uanset om du forebygger eller behandler nytårsangsten, handler træningen om, at hunden gradvist skal vænnes til lys og lyde. Nogle ejere har glæde af at bruge en lyd-CD med fyrværkerilyde, mens andre er nødt til at anvende andre, mere "livagtige" metoder, som eksempelvis at bruge rigtig fyrværkeri eller aktivt opsøge en skydebane.

Det vigtigste er dog hele tiden at arbejde under hundens tærskel for angst. Det betyder, at du skal starte på så lavt et niveau, at din hund slet ikke reagerer, og MEGET gradvist arbejde dig frem herfra. Presses hunden undervejs, vil du ofte skulle starte forfra.

Lyd-CD'en afspilles for hunden på laveste niveau, og øges gradvist og forsigtigt i styrke over en længere periode. Lav sjove ting med hunden imens, giv lækre godbidder og undgå at pylre om hunden, hvis du ved en fejl skruer for højt op. Sluk da blot og start forfra dagen efter.

Når du kan afspille lyd-CD'en på højeste niveau indenfor, skal du begynde at afspille lydende udefra, og derefter kan du gå over til at bruge rigtigt fyrværkeri med god afstand fra huset. Husk, at der kun må affyres fyrværkeri i perioden 27. december til 1. januar. Arbejd fortsat med hunden som beskrevet herover og giv masser af lækre godbidder samt ben til at beskæftige den med, mens lydene afspilles. Brugt korrekt kan det få hunden til at forbinde lydene med lækker mad - det vil sige med noget rart fremfor noget angstfremkaldende.

Ikke to hunde er ens, og du bør derfor vurdere individuelt, hvordan du bedst går frem med netop din hund, og hvilke aktiviteter der skaber størst tryghed for din hund under træningen.

Hvordan får jeg succes med træningen af min hund?

  • Sørg for at din hund er træt både mentalt og fysisk, når I skal træne - specielt når du øger lydstyrken. En træt og velaktiveret hund reagerer mere afslappet på sine omgivelser.
  • Træn i korte sektioner (hvor længe varierer fra hund til hund), og træn i stedet flere gange om dagen. Stop mens hunden synes træningen er sjov.
  • Lav en form for træningsdagbog, så du ikke går for hurtigt frem.
  • Suppler eventuelt træningen med et beroligende middel til din hund i samråd med dyrlægen.

Hvad gør jeg, hvis min hund bliver angst nytårsaften?

  • Vær afslappet - du er toneangivende, og din hund vil blive påvirket af din reaktion i både positiv eller negativ retning.
  • Ynk ikke din hund, men husk dog, at et kærligt klap eller et nus for visse hunde kan virke beroligende.
  • Få din hund væk fra situationen på en rolig måde.
  • Giv eventuelt Bachs Rescue Remedy eller stesolid. Stesolid, der gives akut inden for få timer efter et chok, kan i visse tilfælde modvirke, at en dårlig oplevelse bliver lagret i langtidshukommelsen. Stesolid er receptpligtig og skal gives i samråd med dyrlægen. Giv aldrig din hund medicin til mennesker. Det kan koste hunden livet.
  • Giv din hund et kødben, en fyldt KONG eller noget andet lækkert. Mad giver mæthed, og en fyldt mave giver en rolig krop, ligesom dét at spise fjerner fokus fra den dårlige oplevelse.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00
Se åbn. tider omkring påske under "Kontakt"

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close