Kom godt fra start med alene hjemme

10-06-2019

Lær din hvalp at være tryg ved at være alene hjemme, og endnu bedre - at den måske ligefrem er glad for det. Her er en guide til hvordan I kommer godt og trygt fra start.

Kom godt fra start med alene hjemme

En naturlig adfærd

Før en hvalp kan være tryg alene, skal den først lære, at det er okay at blive efterladt. Den skal have tillid til, at du altid kommer tilbage. Hunde er sociale dyr, og for sociale dyr er ensomhed som små ikke naturligt. En hvalp kan ikke stille meget op mod en fare alene, og grunden til utrygheden er derfor, at en efterladt hvalp kan være i livsfare.

Indlæring af alene hjemme

Målet med alene hjemmetræningen er at lære hvalpen at forbinde det at være alene med noget godt. Skal du have succes med træningen, må den derfor ske i små trin af gangen, tilpasset den enkelte hvalp, så hvalpen ikke bliver utryg undervejs.

Start alene hjemmetræningen med at lade hvalpen være alene i ét rum, mens du befinder dig i et andet og udvid efterhånden træningen med at lade hvalpen være helt alene hjemme i huset.

Når du går rundt i huset, så luk ind imellem en dør mellem jer. I starten ganske kort tid, og blot så hvalpen fra start lærer, at du ind imellem er ude af syne, men kommer igen. Giv måske hvalpen noget lækkert mad, som tager lidt tid at spise, og gå derefter kort fra den. I starten skal det bare være få sekunder, og senere flere minutter. Gør ikke noget stort nummer ud af det, når du kommer igen. Du gik og kom tilbage - uden dramatik. En stor velkomstscene kan bekræfte hvalpen i dens utryghed. Du kan også lære hvalpen at være bag et børnegitter. Det er ofte en fordel senere at kunne lukke den voksne hund væk i kortere perioder. Desuden er det ikke alle hunde, der trives med adgang til hele huset, når de er alene. Her må du forsøge dig frem.

Når hvalpen er blevet tryg ved at være i et andet rum, mens du er hjemme, og hvalpen kan forholde sig i ro imens, kan du starte med at lade den være alene i huset. Formålet med at give hvalpen noget lækkert, er at du skaber en positiv association til at blive efterladt, samtidig med at hvalpen er optaget af noget godt og derfor ikke følger efter eller bliver utryg, når du går. Giv ikke det samme hver gang du går - skift mellem maden, så hvalpen ikke lærer, at for eksempel kødben kun betyder, at nu går du. Gå også ud af hoveddøren og kom igen. Gå ud til postkassen og kom igen.

Efterlad hvalpen i kort tid flere gange om dagen. Benyt dig af de naturlige hændelser, der er i løbet af en dag, som at hente indkøbsvarer i bilen, ud med skraldespanden og lignende. Øg ganske gradvis tiden.

Når du går fra hvalpen, skal du lade afskeden være rolig og neutral, og ikke noget med at kæle intenst eller trøste den. Bare giv den godbidden og gå. Du er stemningsangivende for din hund, og hvis du er utryg eller tøvende, vil det kunne påvirke hvalpens oplevelse. Følger hvalpen efter dig, skal du ignorere den og gå lige så resolut, som hvis den lå og sov.

Hvis din hvalp piber

Arbejder du gradvis med ovenstående, skal hvalpen helst slet ikke pibe. Så er du gået for hurtigt frem. Men hvis det sker, skal du så gå tilbage eller vente til at hvalpen stopper af sig selv? Det er for mange et svært dilemma. Går du tilbage, lærer du hvalpen, at når den giver lyd fra sig, kan den kalde dig tilbage. Omvendt, hvis du venter, risikerer du at skabe et alene hjemmeproblem, da hvalpen vil associere det at være alene hjemme med at være utryg og ulykkelig, og så har du først for alvor problemer.

Hvis hvalpen giver lyd fra sig, må du derfor vurdere, om det er et enkelt utilfreds pib eller om det er langvarig hylen. Er det langvarigt og intensiverende hylen, så gå tilbage til hvalpen, uden at sige eller gøre noget særligt ud af situationen - og gå så lidt tilbage i træningen næste gang du forsøger dig. Er det bare et enkelt pib, så afvent og gå tilbage til hvalpen, når den har været stille lidt tid (cirka 30 sekunder mindst). Tager lydene til, så gå tilbage som nævnt herover.

Øg sandsynligheden for succes

  • Hvalpen skal være træt både fysisk og mentalt, når du træner den i at være alene hjemme. Er hvalpen allerede godt træt, har du den bedste forudsætning for, at den kan finde ro. Selve den fysiske træthed kræver ikke meget, de første par måneder. En gåtur rundt i kvarteret burde kunne gøre det. Den mentale træthed kommer af den type aktivering, hvor hvalpen skal bruge sin hjerne. Det kan være alt fra at gemme hvalpens foder i haven, lade den arbejde med legetøj, hvor der kan komme foder ud, eller træne lidt nemme øvelser med ejeren.
  • Undgå at tage kontakt til hvalpen de sidste 20 minutter, før du går. Den skal have mulighed for at falde til ro i fred. Den opgave kan være svær nok i forvejen, og hvis hvalpen lige har leget vildt, eller den har fået en masse kontakt lige inden, den bliver efterladt, er der endnu længere vej fra aktivitet til ro.
  • Fjern ting, som kunne være fristende at tygge i, når man er en lille hvalp.
  • Lad din hvalp være alene der, hvor den normalt opholder sig, når familien er hjemme. Det vil hjælpe hvalpen til at være mere tryg.

Nu gik det lige så godt

Mange hvalpe får problemer med at være alene hjemme efter et par måneder i det nye hjem. Er det tilfældet, handler det som regel om, at hvalpen er blevet ældre og har fået mere energi til at lave ballade. Er hvalpen ikke aktiveret optimalt, vil den selv finde på måder at komme af med krudtet. Der er kun en løsning på det problem, og det er mere fornuftig aktivering.

Kommer du hjem til en ødelagt sko eller tis på gulvet, så skal du ikke skælde hvalpen ud. Det tjener ikke noget formål, da hvalpen ikke vil forstå, hvorfor den får skæld ud, og da det er dit ansvar, at hvalpen lærer at være alene hjemme på en god måde.

God træningslyst!  

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte Dyrekassen Danmark på:

post@dyrekassen.dk
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 97,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 77,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Telefax: 62 52 28 26
E-mail: post@dyrekassen.dk

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
Fredag 8.30 - 15.00

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close