Sommerfarer for din kat

01-06-2023

Om sommeren bruger vores katte en stor del af døgnets timer i haven – og derfor er ekstra udsatte for de farer, der lurer om hjørnet i Sommerdanmark. Læs her, hvad du skal være opmærksom på.

Sommerfarer for din kat

Vi har lavet oversigt over de mest almindelige sommerfarer for katte - og guider dig til at undgå ulykker og skader. Så kan du og din kat holde en god og tryg sommer.

Alger

Under særlige vejr- og vindforhold kan blågrøn-alger samles i så store koncentrationer, at det kan være farligt for såvel mennesker som dyr.

Algerne forårsager en slags forgiftning, når katten kommer i kontakt med dem, eller eksempelvis drikker vandet fra søer.

Hvis katten viser tegn på forgiftning, f.eks. pludselig nedstemthed, diarré, udslæt, slingerhed, kramper eller lignende, skal du straks kontakte dyrlægen.

Asfalt og fliser

Solens stråler bager en stor del af dagen på asfalt og fliser. Mens vi mennesker går rundt i klipklapper eller sandaler, så er kattes poter mere udsatte, hvis de kommer i nærkontakt med det varme underlag.

Selvom katten har ekstra hud på poterne, som beskytter deres trædepuder, så har det en begrænsning, og din kat kan stadig risikere at få forbrændinger på poterne på særligt varme dage.

Er du i tvivl, om din kats poter er blevet forbrændt, så kig forsigtig på poterne og hold øje med, om der er vabler, røde sår, væskende blærer, eller om de virker tyndslidte. 

Hvis der er tale om forbrænding, er det vigtigt, du får kølet kattens poter ned i koldt vand (ikke iskoldt) og derefter opsøger en dyrlæge.

Fiskekroge

Det er yderst populært at fiske om sommeren, og da katte er nysgerrige af natur og gerne undersøge omgivelserne, er det ikke ualmindeligt, at de kommer galt afsted, hvis der er fiskekroge i nærheden.

Hvis en fiskekrog har sat sig fast i kattens hud, f.eks. i mund eller pote, skal du ikke nødvendigvis forsøge at hive den ud, da krogen kan have modhager. Du bør i stedet prøve at skubbe krogen gennem huden og klippe den af, når den er gået gennem den anden side.

Dette kan dog være besværligt at klare selv, særligt hvis katten er urolig og utryg, og det er derfor bedre at få dyrlægen til at fjerne krogen.

Græsstrå

Det hænder, at et stykke græs sætter sig fast i kattens næsehule. Det sker, når græs, som katten spiser, kommer bag om den bløde gane og sætter fast.

Symptomer på, at noget har sat sig i næsehulen, kan være fnys, hosten, kvalme, næseflåd og uvilje til at spise.

Græs, der sidder fast, kan ofte fjernes i fuld narkose af dyrlægen. Når katten vågner fra narkosen, vil den som oftest være symptomfri. I tilfælde af at strået har siddet fast i længere tid, kan der udvikle sig en inflammation, og med tiden infektion i næsehulen, hvilket kan kræve medicinering.

Hedeslag

Hedeslag rammer ikke udelukkende på meget varme sommerdage. Eksempelvis bliver udestuer, drivhuse og mindre rum, hvor ventilationen er dårlig, hurtigt opvarmede af solens stråler – og en kat, der opholder sig her, kan hurtigt få det for varmt. Sørg derfor altid for god udluftning der, hvor katten opholder sig.

En kat, der er ramt af hedeslag, vil gispe og hive efter vejret, og får man ikke reageret i tide, kan det have fatale konsekvenser – og i værste fald koste katten livet.

Ser du de mindste tegn på overophedning, skal du straks bringe katten i skygge, køle den med tempereret vand på 15 til 20 grader eller et vådt klæde i hovedet samt på de steder, hvor huden er tynd, såsom i lysken og i armhulerne under forbenene. Hvis der ikke ses bedring i løbet af få minutter, skal du kontakte dyrlægen straks. 

Insektbid og –stik

Almindelige og enkeltstående bid eller stik fra insekter som hvepse, bier, myrer eller myg er sjældent farlige for din kat, men de kan være til stor irritation, da de kan klø, svide og gøre ondt.

Bliver din kat bidt i munden eller på halsen, kan der dog være risiko for hævelse i luftvejene, hvilket kan give vejrtrækningsproblemer.

I få tilfælde kan katte desuden være overfølsomme over for stik, og de kan derfor få en allergisk reaktion, som kræver særlig behandling.

Som hovedregel skal du altid kontakte en dyrlæge, hvis din kat bliver dårlig på nogen måde.

Solskoldning

I perioder med højt UV-indeks er det ikke ualmindeligt, at især tynd- og lyspelsede katte bliver forbrændt at solens stråler. Ligesom hos mennesker, er der større risiko for, at katten får hudkræft, hvis den bliver solskoldet.

Solskoldning kan vise sig ved rød og sviende hud, og er katten allerede forbrændt, kan du lindre svien med et kølende omslag. Desuden skal du forsøge at forhindre, at katten slikker på eller klør sig i det forbrændte område, da det kan give yderligere irritation.

For at forebygge og forhindre solskoldning kan du påføre dyrevenlig og parfumefri solcreme, særligt på ører og næse, som er nogle af de mest udsatte områder.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close