Sommeren er højsæson for algeforgiftning

Hver sommer vælter algerne frem i danske søer og farvande, men særlige typer kan være skadelige for din hund. Læs her, hvordan du mindsker risikoen for forgiftning.

Våd hunder der løber i en sø.

Værd at vide om alger

Algeopblomstring kan ske næsten fra den ene dag til den anden, og forekommer i de varme sommermåneder. Alt afhængig af vejret kan opblomstringen opstå allerede fra juni måned og strække sig helt frem til oktober.

Den mest massive forekomst af alger ses dog oftest i juli-august måned, hvor vandtemperaturerne er højst. Algeopblomstringerne opstår når vandtemperaturen stiger, da varmen skaber gunstige forhold for de giftige alger.

Algerne formerer sig eksplosivt under de optimale forhold, og er vejrforholdene rolige, samler de sig i vandoverfladen, og de høje koncentrationer af giftstoffer opstår.

De fleste alger er ufarlige, men der er giftige arter, hvor blågrønne alger oftest er dem, der skaber problemer. Blågrønne alger er ikke til at kende på farven, da de, trods deres navn, kan være både grønne, blågrønne, gullige eller røde.

Algerne forekommer både i fersk- og brakvand, dvs. i søer, i Østersøen og andre indre danske farvande.

Når algerne optræder i store mængder, vil de som regel ligge på overfladen, og skabe en hinde på vandoverfladen, som kan ligne maling eller andemad, ligesom de kan klumpe sig sammen i tykkere lag på overfladen eller danne skum. Alger, der bliver skyllet op på stranden, vil ligeledes ligne skum.

Hunde kan blive forgiftet med alger ved at drikke og/eller bade i det forgiftede vand. Katte bader nødigt, og plejer ikke at drikke vand med blågrønne alger, hvorfor de sjældent får algeforgiftning.

6 gode råd - hvordan mindsker jeg risikoen for algeforgiftning hos min hund?

Det kan som sagt være svært at forudse forekomsten af alger i de varme måneder, da algemængden varierer meget efter vind og vejr. Men du kan mindske risikoen for algeforgiftning, hvis du følger følgende råd:

  • Medbring drikkevand til din hund, når I er på tur.
  • Følg miljømyndighedernes varsling om algeforekomst i den varme periode.
  • Hold øje med skilte, der fraråder badning.
  • Hold din hund væk fra vandet, hvis overfladen har et filmlag eller vandet virker plumret/ slimet. Det kan være alger.
  • Hold din hund væk fra vandet, hvis det indeholder kraftig skum. Det kan være algeopblomstring.
  • Hold din hund væk fra skumdannelser langs stranden. Det kan være døde alger.


Når der er 1 meters sigtbarhed eller mindre i vandet, er koncentrationen af alger sådan, at du som badende skal være særlig på vagt –  du kan med fordel bruge huskereglen om, "at kan du ikke se dine fødder, når du står i vand til knæene", så bør du – og din hund – blive på land.

Hvad er symptomerne på algeforgiftning?

Symptomerne på algeforgiftning afhænger af hvilken algeart, der er tale om, samt af mængden og koncentrationen af alger/toxiner, som hunden har fået i pelsen, drukket eller slikket i sig.

Du bør dog være opmærksom på følgende:

  • Lammelse af nervesystemet. Optræder som regel 15-60 minutter efter indtagelse af giftstoffet. De mest almindelige tegn er savlen, muskelsvaghed, sitren, kramper og åndenød.
  • Optræder som regel 2-12 timer efter indtagelse af giftstoffet. De mest almindelige tegn er svaghed, opkastninger, (blodig) diarré, gulsot og kollaps.

Hvad skal jeg gøre, hvis min hund får algeforgiftning?

Hvis hunden har drukket eller badet i vand, der mistænkes for at være forgiftet med giftalger, eller har din hund de mindste symptomer efter en svømmetur eller en gåtur ved vandet, bør du derfor straks søge dyrlæge.

Der er ingen specifik modgift til en algeforgiftning, men dyrlægen vil forsøge at få fjernet algerne fra hunden – typisk ved at skylle/bade den eller ved at fremkalde opkastning.

Øvrig behandling kan være væskebehandling og krampestillende medicin, ligesom det kan være nødvendigt med en blodprøve med henblik på at vurdere hundens indre organer, særligt lever og nyrer.

I yderste tilfælde kan din hund dø af en algeforgiftning, men kommer hunden hurtigt til dyrlæge og har den klaret den første kritiske periode efter algeforgiftningen, er der stor chance for, at den kommer sig fuldstændigt.


Læs mere om alger i badevandet på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00


Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close