Fældeguide: Begræns mængden af hundehår i hjemmet

25-04-2023

Se her, hvordan du nemt slipper af med hundehårene i fældeperioden.

Fældeguide: Begræns mængden af hundehår i hjemmet

For de fleste hundeejere er daglig støvsugning en nødvendighed i kampen mod de løse hundehår, som ellers gemmer sig i alle hjørner og kroge. Men der er håb forude, for med enkelte tiltag kan du både forebygge og kontrollere din hunds fælden.

Fældning er et nødvendigt onde

Det er vigtigt at understrege, at fældning er en naturlig fysiologisk proces, som er nødvendig for, at hundens pels kan blive udskiftet og fornyet - og dermed beskytte hunden mod vind, vejr, skidt og snavs.

Ideelt set skulle hunden fælde to gange om året, ved forårs-/sommertid og igen et halvt år efter, i starten af vinterhalvåret. Men i dag ser vi ofte, at hunde fælder hele året, og ikke kun forår og efterår som tidligere.

Ændringen i hundens fældningscyklus skyldes, at nutidens hunde lever indendørs, og kroppens naturlige regulering af fældning og pelssætning forstyrres derfor af kunstig varme og lys. Resultatet er hunde, der fælder hele året, om end stadig mest i forårs- og efterårsperioderne.

Fælder alle hunde lige meget?

Ikke alle hunderacer fælder lige meget, og nogle racer fælder slet ikke. De racemæssige forskelle i fældning skyldes blandt andet en stor variation af hårstråene og deres udviklingsforløb.

Et hårstrå inddeles i to faser, vækstfasen og hvilefasen. I vækstfasen vokser det enkelte hårstrå, det har en tydelig hårrod, og hårstrået falder ikke af.

I hvilefasen er hårstrået derimod udvokset og inaktivt. I slutningen af hvilefasen skubber et nyt, spirende hår det gamle hår ud af hårsækken, og håret falder af.

De korthårede racer fælder ofte mere sammenlignet med langhårsracerne. Det skyldes, at håret hurtigere går fra vækstfase til hvilefase.

Når håret hurtigt afslutter vækstfasen, vil størstedelen af hundens hår være i hvilefasen, og dermed hurtigere falde af, sammenlignet med langhårsracer.

De langhårede racer fælder også, men ikke nær så meget som de korthårede, da håret vokser i længere tid, inden det falder af. Her ses nemlig det modsatte; at det enkelte hårstrå forbliver længere i vækstfasen. Størstedelen af hundens hår befinder sig derfor i vækstfasen.

Langhårsracerne skal gerne børstes dagligt, da de afstødte hår ellers risikerer at blive i pelsen - og dermed skabe filtre.

Nogle langhårsracer fælder minimalt, og hårene skal derfor klippes jævnligt for ikke at blive for lange - og for at sikre, de forbliver sunde og stærke.

Klipperacerne er kendt for at være mere allergivenlige end andre hunderacer, da de netop ikke fælder, og derfor ikke overfører deres allergifremkaldende skæl til os under fældning.

Læs mere om disse racer her: 10 hunderacer, der (næsten) ikke fælder.

Ligesom der er langhårede og korthårede hunderacer, findes der også ruhårede hunderacer. De ruhårede hunde skal have hjælp til få trukket deres hår ud, så ny, frisk pels kan komme frem.

Udstrækningsprocessen kaldes trimning, og dækhårene skal trækkes ud med rod for at der kan blive plads til et nyt hårstrå i den tomme hårsæk.

I naturen ville håret falde af i totter, og hunden vil gnubbe sig op af træer eller rulle sig i græsset for at hjælpe den stride pels ud. Ved at trimme pelsen, hjælper man altså håret ud, og får dermed en ensartet og pænere pels.

Hvordan får jeg min hund til at fælde mindre?

Selvom fældning og pelssætning er en naturlig proces, er det muligt at forbygge og kontrollere fældningen - i hvert fald til en vis grad - hvis man intensiverer pelsplejen i fældningsperioden, fodrer hunden med et godt kvalitetsfoder og ellers sørger for at den trives optimalt.

Pelsplejen er af stor betydning i fældningsperioden. Ved at øge pelsplejen, når hundens fældningsperiode sætter ind, kan du fjerne hårene direkte fra hundens pels, i stedet for at de falder tilfældigt af i omgivelserne.

Når du børste eller strigler din hund, masserer du samtidig hårbunden og hårrødderne. Massagen øger blodgennemstrømningen, og stimulerer dermed hårstråene til at falde af, før de ville være faldet af naturligt.

Du kan altså reducere fældningen i omgivelserne væsentligt, hvis du børster din hunds pels igennem jævnligt.

Da der findes utallige typer af hundepels, som ofte kræver forskellig form for pelspleje og dermed forskellige pelsplejeprodukter, kan du spare både tid og penge ved at spørge din opdrætter, dyrlæge eller en hundefrisør til råds om korrekt pelspleje af netop din race.

Kosten har også stor betydning for sundheden af din hunds pels. Fodrer du din hund med et kvalitetsfoder, der er baseret på gode råvarer, og dermed har det rette indhold af næringsstoffer og et højt indhold af omega 3- og 6-fedtsyrer, giver du huden og dermed pelsen den bedste forudsætning for at trives optimalt.

Kan fældning være et symptom på sygdom eller mistrivsel hos min hund?

Hvis din hund fælder hele året, og samtidig mere kraftigt end normalt, bliver resultatet ofte en pjusket, glansløs og tynd pels.

Ændringen i pelsen opstår, fordi pelssætningen ikke kan følge med det kraftige hårtab.

Pelstabet kan være et symptom på forskellige sygdomsmæssige tilstande, som hudsygdomme, organsygdomme eller hormonelle forstyrrelser.

Er det tilfældet, bør du få din hund undersøgt hos dyrlægen - og behandlet for den diagnosticerede sygdom, hvis en sådan konstateres.

Et øget og unaturligt pelstab kan også blive fremkaldt af kronisk stress. Kronisk stress kan opstå af mange forskellige årsager, som f. eks. løbske tæver i nabolaget, pludselige ændringer i dagligdagen, meget aktivitet i hjemmet, alene hjemme problemer, understimulering, overstimulering eller utryghed.

Har du mistanke om, at din hund er stresset, bør du kontakte en adfærdsrådgiver og få hjælp til at genvinde din hunds balance.

Tips til forårsrengøring af hunden

Hundefrisør Karin Knudsen fra Loppetjansen.dk har givet sit bud på en forårsrengøring af din hund, så du slipper for alle de løse hår, der drysser langsomt af, ved i stedet at fjerne dem på én gang.

Opskriften er specielt beregnet til racer med kort eller mellemlang pels, som labrador, schæfer, dansk-svensk gårdhund, mops og lignende.

  • Red hunden igennem med en karte. Karten fjerner løse hår, samt skidt og snavs i pelsen, og sætter gang i blodcirkulationen, hvorved flere hår løsner sig.
  • Brug herefter en kam - jo kortere pels, jo tættere kam, skal du bruge. Red hele pelsen igennem, og lad de løse hår, der samler sig i kammen, blive siddende. De virker som modhager og trækker endnu flere hår af.
  • Afslut gennemredningen med en Furminator. Furminatoren er et specialredskab, som er godt til at fjerne både løse dækhår og underuld.
  • Herefter giver du hunden et bad. Brug altid en shampoo beregnet til hunde, da hundens PH-værdi er højere end vores - og brug gerne en shampoo, der passer til den bestemte hunds hud og pels. Bland shampoo med vand i forholdet 1:5, og start med at massere shampooblandingen ind i hundens tørre pels. Gør derefter hundens pels våd og massér shampooen grundigt ind i pelsen i 5-10 minutter. Brug gerne en massagestrigle til at sætte ekstra gang i blodcirkulationen.
  • Skyl derefter hunden grundigt. Der må ikke sidde sæberester i pelsen, da det efterfølgende kan give kløe og irritation i huden. Når pelsen er fri for sæbe, frotteres den grundigt med et håndklæde.
  • Føntør eventuelt hunden, eller arbejd med den fugtige pels. Gentag punkterne 1-3 i den fugtige eller føntørrede pels - derved fjernes de mange hår, der er blevet løsnet under badet.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close