Hjælp, min hund vil ikke spise!

26-05-2023

De fleste hundeejere oplever kortere eller længere perioder med manglende appetit hos hunden. Nogle gange er det forbigående og ganske harmløst, andre gange er det udtryk for sygdom. Læs her, hvad du bør være opmærksom på.

Hjælp, min hund vil ikke spise!

Uanset om man er erfaren hundeejer eller lige har fået sin første hvalp,  kan det virke meget foruroligende, hvis hunden pludselig ikke vil spise.

Er appetitløsheden midlertidig, bør du dog ikke umiddelbart bekymre dig. Ligesom vi mennesker, er hunde i sommetider mindre sultne, og særligt stressede perioder kan få dem til at miste interessen for mad. Det kan f.eks. være ved foderskift, omkring løbetid osv.

Et mere langvarigt tab af appetit hos din hund er imidlertid problematisk, fordi det kan give store vægt- og muskeltab hos hunden. Og det er et alvorligt tegn på, at noget er galt.

Derfor er det vigtigt at få fastslået, hvad der ligger til grund for den manglende appetit, så den rigtige behandling kan sættes i værk - og konsekvenserne kan mindskes mest muligt.

Hvad er årsagen til, at min hund ikke vil spise?

Appetitløshed er et af de mindst specifikke symptomer, der findes - og årsagerne hertil kan være mange.

Først og fremmest er det vigtigt at skelne mellem, om hunden ikke vil spise (ægte appetitløshed), eller ikke kan spise, selvom den måske gerne vil (pseudo-appetitløshed).

Mulige årsager til ægte appetitløshed:

  • Systemisk sygdom
  • Infektion/inflammation
  • Cancer
  • Adfærdsændring
  • Mave-tarmsygdom
  • Påvirkning af centralnervesystemet
  • Forgiftning (fx medicin)

Mulige årsager til pseudo-appetitløshed:

  • Smerter
  • Cancer i mundhulen
  • Fremmedlegeme
  • Knoglebrud i kraniet
  • Tandsygdom
  • Næsehulesygdom
  • Synkebesvær

Hvad skal jeg gøre, hvis min hund har mistet appetitten?

Skift foder: 
Hvis den manglende appetit kommer kort tid efter foderskifte, kan du forsøge at skifte tilbage til det gamle foder igen og se, om det hjælper.

Vær desuden opmærksom på, at nogle hunde har brug for tilvænning til nyt foder - og det dermed ikke er ualmindeligt, at der kan gå et par dage, før hunden tager i mod det.

Kig på hundens daglige indtag:
Hvis din hund får mange godbidder eller rester fra familiens måltider, kan det være, den spiser sig mæt, og dermed ikke er sulten nok til at spise sit foder.

Her bør du skøre ned på mængden af ’snacks’ og i stedet holde dig til en mere regelmæssig tidsplan med fodring ca. 2-3 gange dagligt (alt efter hundens alder og aktivitetsniveau).

Vær opmærksom på omgivelserne:
Tænk over, om der er noget, der kan påvirke hunden. Er den selv i løbetid, eller er der tæver i løbetid omkring den? Eller er der sket ændringer i jeres hverdag, som kan virke stressende for hunden?

Hvis ja, så bør appetitten vende tilbage, når dét, der stresser hunden, forsvinder.

Mulige stressfaktorer kan bl.a. være flytning, at miste et familiemedlem - enten kortvarigt eller permanent - eller at få et nyt kæledyr ind i familien.

Hvornår bør jeg kontakte dyrlægen?

Oplever du vægttab i forbindelse med hundens manglende appetit, eller er der andre sideløbende sygdomstegn, som eksempelvis sløvhed eller opkast, bør du hurtigst muligt opsøge en dyrlæge.

Hvis den manglende appetit har stået på i mere end ét døgn, er det ligeledes en god idé at tage dyrlægen med på råd, så han eller hun kan vurdere, om det skal undersøges nærmere.

Dyrlægen kan desuden være behjælpelig med vejledning om fodring og håndtering af stress.

Dækker forsikringen, hvis min hund skal udredes og behandles for appetitløshed?

Hvis din hund i en længere periode ikke vil spise, er der stor sandsynlighed for, den skal gennem et omfattende udrednings- og behandlingsforløb eller have foretaget en operation - og det kan blive dyrt.

Med en hundesygeforsikring fra Dyrekassen Danmark vil du i mange tilfælde få dækket op til 80 % af dyrlægeudgifterne. Forsikringen dækker dog ikke, hvis appetitløsheden skyldes stress eller andre psykiske problemer.

Du kan læse her, hvad forsikringen helt præcist dækker – eller du kan beregne en pris til lige netop din hund.


Kilder: HUNDEN.DK
, Evedensia, AniCura og FETCH by WebMD

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close