Lær din kat at få lokkerne sat

05-02-2024

Oplever du problemer, når du skal pleje din kats pels? Så er Dyrekassen Danmark klar med et par gode råd til dig her.

Lær din kat at få lokkerne sat

Mange katteejere står med problemer, når kammen findes frem. Selv om du i en periode kan tvinge en kat til pelspleje, så er dette en stakket frist og synd for både dig og katten. Hvis en kat presses nok, vil selv den mest milde kat til sidst angribe og måske endda bide. At presse en kat er derfor starten på en ond spiral.

I stedet bør du stræbe efter at samarbejde med katten, og det vigtigste er ikke at gøre pelspleje til en kamp. Katten skal lære, at der vanker godbidder, når børsten kommer frem.

Opgaven er altså at få katten til at forbinde pelspleje med noget behageligt. Derfor bør din kat ikke presses fremover. Hvis din kat med mellemrum oplever ubehag, vil træningen tage længere tid. Forsøg i stedet at arbejde med disse ting dagligt - og gerne flere gange dagligt, men i kort tid ad gangen - især i starten. Måske er det en fordel at være to personer til dele af træningen.

Det første katten skal lære er at tolerere at blive berørt med let hånd. Arbejd med katten på et bord eller i højden, så du står op.

Start med at holde katten blidt fast mellem dine hænder i cirka 3 sekunder - i det øjeblik katten slapper af/er i ro, slip straks og giv katten en godbid eller lad den gå som belønning. Måske er 3 sekunder for længe i starten – så start med 1 sekund og øg gradvist tiden, hvor du fastholder katten.

Gør din kat voldsom modstand, så start med at sidde hos katten, når den allerede er rolig og træt. Berør katten let og beløn den med en godbid. Stille og roligt kan du begynde at røre mere og mere. Tag også roligt om kattens poter samt berør maven, kroppen og halen.

Samtidig bør du lære din kat at forbinde kammen med noget rart. I starten lader du simpelthen kammen ligge ved siden af kattens madskål, når du fodrer. Herefter begynder du at vise katten kammen i din hånd og straks efter give katten en lækker godbid. Fjern kammen, mens katten spiser godbidden og præsenter den herefter for kammen igen efterfulgt af en godbid.

På sigt lader du kammen berøre katten. Når katten er tryg og accepterer dette, kan du børste blidt og så gradvist mere og mere. Husk hele tiden at belønne katten ind imellem.

Træningen kan virke overvældende, når du læser om den, men erfaringen er, at det ofte går ganske kvikt fremad, når du begynder at træne dette. Resultatet afhænger af, hvor ofte du træner, hvor dygtig du er til at anvende redskaberne, og hvor dårlige erfaringer din kat har med pelspleje.

Nogle gange kan det være nødvendigt undervejs i dette forløb at lade din kat lægge i mild narkose og få trimmet pelsen ned. Tal med din dyrlæge om muligheden, hvis din kats pels allerede nu filtrer. Når din kat har lært at blive pelsplejet, vil du ikke få brug for at gøre dette igen.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close