Hjælp, mine katte bliver uvenner!

04-11-2022

Selvom de fleste katte elsker selskab, kan der nemt opstå slagsmål og uro mellem dem. Her får du en række gode råd til, hvad du som ejer kan gøre, hvis dine katte slås.

Hjælp, mine katte bliver uvenner!

Hvorfor slås mine katte?

Alle, som har mere end én kat, kan opleve, at kattene slås eller jager hinanden. Slåskamp og leg kan ofte ligne hinanden! Så det er derfor vigtigt, at du aflæser kattene korrekt.

Hvis dine katte blot leger, vil de som regel være stille og kun bide blidt. Deres kløer vil ikke være fremme, og jagten går begge veje.

Hvis dine katte slås for alvor, vil de bide hårdere og bruge sine kløer – hvorfor der også vil være hylen og hvæsen. Her vil jagten oftest kun gå den ene vej, og jo hurtigere du får gjort noget ved dine kattes uvenskab jo bedre.

Stress er usundt for en kat – og både den kat, der angriber, og katten, der angribes, bliver stressede. Denne stress får ofte kattene til at slås endnu mere over tid. Derfor er du som ejer nødt til at gå ind og gøre en midlertidig ekstra-indsats, hvis du vil beholde begge katte. Ellers bør du overveje at finde den ene et nyt hjem.

Inden du finder et nyt hjem, eller før du går i gang med at træne kattene, bør de tjekkes for sygdomme og smerter. Rigtig tit er årsagen fysisk, og så virker træningen ikke, før årsagen er behandlet. På samme måde er det synd at omplacere en kat, som er syg.

Hvad skal jeg gøre, hvis mine katte slås?

Første skridt er som sagt at bringe kattene til en dygtig dyrlæge for at undersøge, om smerter/ubehag i virkeligheden er årsagen til, at kattene kommer i karambolage med hinanden.

Er der ikke umiddelbare tegn på sygdom eller skade hos kattene, bør du sætte ind med træning for at komme problemet til livs. Det er dog vigtigt at understrege, at "kampene" ikke skal stå på i en evighed. Hav altid den enkelte kats tarv i baghovedet – og hvis du ikke ser en forbedring mellem kattene inden for en måneds tid, bør du overveje, om du skal fortsætte. Måske anvender du ikke redskaberne korrekt? I så fald kan du kontakte en uddannet adfærdsrådgiver og bede denne om et hjemmebesøg og en individuel vurdering af netop dine katte og jeres situation.

Hvordan træner jeg mine katte til at enes? 

Før du starter træningen, bør du give begge katte et kosttilskud. Kosttilskuddet skal ikke "dope" dem, men blot tage toppen af deres stress. Der findes flere midler, og din dyrlæge kan vejlede dig i, hvilket middel der er bedst til dine katte.

Selvom du gør dit bedste, så kan det alligevel ske, at der opstår slåskampe undervejs i træningen. Her er det vigtigt, at du ved, hvad du kan gøre. Første råd er: Pas på dig selv!

Hvis kattene virkelig kommer i slagsmål med hinanden, så stik ikke dine hænder ned mellem dem. Kast et tæppe over den ene kat, og luk dem straks hver for sig. Alternativt kan du kaste vand på dem og derefter lukke dem hver for sig.

Disse metoder kan synes voldsomme, men katte, der virkelig slås, er ikke noget at spøge med. Og husk – rådene er kun ment som absolut akut krisehåndtering. Du bør naturligvis ikke gøre disse ting mod dine katte under normale omstændigheder.

Vær også opmærksom på ikke at belønne angrebene mellem kattene. Mange ejere rejser sig og vil skille dem ad, men faktisk kan den opmærksomhed vedligeholde slagsmålene, da dine katte får noget positivt ud af adfærden, fordi du kommer ilende til.

Forlad i stedet rummet, hvis dine katte stiller an til slagsmål – kald på dem/lav en høj lyd fra et andet rum, og afled dem i stedet. Herefter kan du lukke døren(e) mellem dem.

I dag er din ene kat utryg, mens den anden er aggressiv (og faktisk også utryg – denne kat viser det bare på en anden måde end katten, der er "offer"). Du skal derfor indlære en ny følelse i kattene, nemlig tryghed. Via træningen lærer dine katte, at synet af hinanden varsler noget rart – nemlig mad.

Generelt om træningen

  • Er kattene meget uvenner, så sæt en netdør op mellem dem midlertidigt. Hold dem adskilte, indtil de igen kan gå sammen, og hav en kat på hver side af døren, når du træner dette.
  • Find nogle lækre bløde godbidder, som dine katte elsker. Jo bedre godbid, jo hurtigere resultat.
  • Undlad at presse kattene. Går kattene, så stop træningen – tag en pause, og prøv igen senere. Træn kort tid, men ofte – gerne flere gange dagligt.
  • Du kan hele tiden måle, om dine katte er trygge, og om afstanden er stor nok. Vil kattene ikke spise godbidderne, så er den anden kat for tæt på. Øg da afstanden. Øg også afstanden, hvis den ene kat puster sig op, eller på anden måde stresser eller bliver bange.

Sådan foregår træningen

Kattene skal være på hver side af netdøren eller, hvis muligt, i samme rum. Du skal have dine godbidder klar. Hver gang kattene ser på hinanden, siger du JA! – og giver begge katte en lækker godbid.

Måske er det kun den ene kat, der ser på den anden. Giv alligevel begge katte en godbid, da kattene opfatter hinandens tilstedeværelse, også uden at se direkte på hinanden.

Træningen er kort fortalt:
Kat ser på kat => du siger JA! og giver begge katte en godbid.

Dette gentager du flere gange over tid. Husk, at tålmodighed er en dyd. Gradvist kan kattene komme tættere på hinanden. Til sidst kan du forhåbentlig åbne døren mellem dem, og de kan igen leve sammen under samme tag – uden uenigheder af alvorlig art.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte Dyrekassen Danmark.

Send mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 134,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 99,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
E-mail: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00

 

 

 

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close