Nytårsguide til katteejere

Vi har lavet en nytårsguide til alle katteejere, uanset om din kat er bange for fyrværkeri eller ej. Guiden kan hjælpe til at begrænse utryghed og forbygge fremtidige problemer.

Kat med nytårshat på.

Nytåret er en hård tid for mange katte, fordi de er angste eller utrygge ved fyrværkeri. Det er dog ikke altid, at man som katteejer opdager, at ens kat har det svært over nytåret, fordi katten ofte søger væk eller gemmer sig, når den er angst.

Du kan tage dine forholdsregler og hjælpe din kat med at komme gennem nytårsdagene ved at følge nedenstående råd. Rådene kan bruges af alle katteejere, uanset om ens kat allerede er utryg ved fyrværkeri eller ej. Rådene kan nemlig også bruges som forebyggelse, så din kat ikke bliver utryg senere i livet.

Er din kat mere end 'almindeligt' urolig for fyrværkeri, er det en god ide at kontakte en professionel adfærdsrådgiver eller en dyrlæge med speciale i adfærdsproblemer, så du får tilstrækkelig hjælp til at komme angsten til livs.

Gode råd - sådan kommer du og din kat godt gennem nytåret

  • Hvis din kat ikke var bange for nytåret sidste år, eller kun udviste en mild frygt, kan du starte en gradvis tilvænning til nytårs lydene med en lyd-CD.
  • I dagene op til nytårsaften, kan du intensivere aktivering i form af leg og problemløsningsopgaver, så din kat er velaktiveret både fysisk og psykisk i denne periode. En kat med overskud af energi, vil højst sandsynlig reagere kraftigere på en skræmmende oplevelse.
  • Giv eventuelt beroligende medicin til din kat i dagene op til nytåret. Der findes i dag mange gode og effektive naturlægemidler som et alternativ til medicin. Kontakt din dyrlæge for nærmere vejledning. Dyr, der er angste dagligt i perioden, bør som udgangspunkt have støtte via medicin.
  • Hold din kat inde på selve dagen, så katten er i sikkerhed for fyrværkeri.
  • Rul gardinerne for, hold vinduer og døre lukkede, og lav en hule til din kat, hvor den kan søge hen, hvis den føler sig utryg. Stil eventuelt kattens mad/vand og kattebakke i nærheden af gemmestedet, så katten ikke skal bevæge sig alt for langt.
  • Lad radio eller tv køre, så lydene udenfor dæmpes en smule. Sørg dog for, at der ikke kommer fyrværkeri på den valgte kanal ved nytårsskiftet.
  • Er din kat til godbidder eller anden lækker mad, kan du med fordel udnytte dette til at flytte kattens fokus fra fyrværkeriet. Fyld eksempelvis et aktiveringslegetøj med kattens yndlings vådfoder, så katten skal slikke maden ud. Desuden har selve spise- og slikkeadfærden en beroligende effekt på katten, da der dannes beroligende stoffer i kattens hjerne, når den spiser, og en fyldt og arbejdende mave er uforenelig med en stresset adfærd.
  • Hold igen med de våde sager. Fulde mennesker kan virke mystiske og utilregnelige på en kat, og dermed øge kattens utryghed.
  • Tving aldrig din kat til at iagttage fyrværkeriet ved eksempelvis at holde den ved et vindue for at vise den, at det ikke er farligt. Din kat forstår det ikke, og det gør kun katten mere utryg.
  • Vær opmærksom på hvordan du og eventuelle gæster reagerer på fyrværkeriet. Din kats opfattelse af situation påvirkes nemlig meget af netop din egen reaktion. Derfor kan du forværre situationen ved at trøste eller pylre om din kat. Du skal ikke ignorere din kat, hellere ignorere fyrværkeriet. Hvis omstændighederne er til det, så lav nogle sjove og hyggelige yndlingsøvelser med din kat, så kattens fokus flyttes.
  • Planlæg din nytårsaften på kattens betingelser. Kattens hjem er dens base og tryghed, og det er derfor vigtigt at gøre nytårsaften mindst mulig stressende for din kat. Undgå at lade din kat være alene hjemme nytårsaften.
  • Vær ekstra opmærksom på din kat, så du ikke overser dens signaler på angst eller utryghed. Ikke alle katte reagerer ens på stress og utryghed. Nogle katte søger væk og gemmer sig – andre katte udtrykker det eksempelvis ved at udvise overdreven soignering, der kort beskrevet er kattens måde at tackle en angstfuld og stressende situation på.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00


Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close