Pas på brandmændene

07-07-2023

Strandturen kan få en brat afslutning, hvis din hund kommer i kontakt med en brandmand. Få her en oversigt over de mest almindelige symptomer på forgiftning og find ud af, hvad du selv kan gøre, hvis uheldet er ude.

Pas på brandmændene

Brandmænd er gopler som i sommermånederne kan findes i større mængder i de fleste danske farvande. De er i familie med den almindelige vandmand, men adskiller sig fra disse med sin røde farve og det lange slør under kroppen.

De lange fangtråde indeholder nældeceller, som ved berøring udløser giftstoffer, der medfører en brændende, sviende irritation af huden.

Selvom en hunds pels er så tyk, at den i høj grad beskytter mod brandmændene, kan giften stadig skabe problemer i områder med tynd pels og på poterne – og kommer hunden til at tage fat i brandmanden med munden, vil det ligeledes kunne give problemer i mundhulen.

Hunde kan, præcis som vi mennesker, komme i berøring med brandmænd under svømning i havet, ligesom der er risiko for berøring med eller bid i brandmænd, som er skyllet op på stranden og ligger i sandet. Desuden kan eventuelle løsrevne fangtråde fortsat brænde.

Der er derfor god grund til at holde et vågent øje på strandturen og forsøge at styre dig selv og din hund uden om de små brændende væsner.

Symptomer på forgiftning fra brandmænd

Er du i tvivl om, hvorvidt din hund har været i berøring med en brandmand, er der en række reaktioner, du kan du være opmærksom på.

De umiddelbare symptomer vil være en irritation af det ramte område, med kløe og svien. Er der kommet nældeceller ind i mundhulen vil der oftest også være forøget savlen.

De fleste symptomer svinder efter et par timer, men der er hos særligt modtagelige individer risiko for allergiske reaktioner, i form af nældefeber med opsvulmning af hud og slimhinder eller små hævelser i huden på kroppen.

I sjældne tilfælde kan ses voldsommere reaktioner i form af diarre, opkastning, muskelkramper, åndenød og kollaps/chok. 

Hvad skal jeg gøre, hvis min hund har været i nærkontakt med en brandmand?

Er din hund kommet i kontakt med en brandmand, kan du forsøge at fjerne nældecellerne fra huden ved at skrabe dem af eller skylle med saltvand. Det er vigtigt, at du ikke gnider for meget i det berørte område, da det kan forværre irritationen.

Effekten af brandmænds gift kan til en vis grad ophæves med sure midler, så du kan derfor også forsøge at påføre husholdningseddike på det ramte område – dette kan dog være vanskeligt, hvis det er i hundens mund.

Andre husråd er desuden cola, vin og urin, men ikke ferskvand.

Skal jeg tage hunden med til dyrlæge?

Ved almindelig, overfladisk berøring med brandmanden, vil du sagtens kunne behandle hunden selv ved hjælp af ovenstående metoder. Er din hund meget generet, bør du dog rådføre dig med din dyrlæge.

Hvis der opstår hævelser i mund og hals, således at hunden får besværet vejrtrækning, skal du straks reagere og opsøge nærmeste dyreklinik eller -hospital.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close