Stop din kats kradsen i hjemmet

19-01-2024

Katte elsker at slibe kløerne, og det er en naturlig del af deres adfærd. Desværre tager de ofte steder i brug, som vi ejere ikke bryder os om. Her får du en række gode råd, der kan stoppe din kats uønskede kradsen på møblerne.

Stop din kats kradsen i hjemmet

Det er naturligt for en kat at hvæsse sine kløer. Katten strækker sig og styrker dermed sin krops fysik, og der udover slibes kløerne sylespidse, så de er klar til jagt.

Under poterne har en kat duftkirtler, og når poterne glider mod et underlag, så afsætter katten sine dufte, så andre katte, der måtte komme forbi, kan lugte, at dette område allerede ejes af en anden kat. Jo højere oppe markeringerne afsættes, jo større respekt kan afsenderen ofte efterlade hos ubudne gæster. Endelig udskiller kirtlerne en duft, der skaber tryghed hos din kat, da den føler sig hjemme i duften og på egen banehalvdel.

Så det er altså helt normalt for katten at kradse i din sofa, dørkam og seng samt gulvtæppe og tapet – men det behøver ikke betyde, at du skal leve med dette.

Det første, du skal gøre, er at sikre dig, at din kat har andre steder at afsætte markeringerne og hvæsse sine kløer. Der findes mange gode modeller af kradsetræer, og disse bør især placeres ved åbninger, så som døre og vinduer, da det ofte er ved disse indgange til kattens territorium, at den vil markere med sine kløer. Start med at lege katten hen til kradsetræet og ros den, når den bruger det i stedet for andre uønskede områder.

Snydespray

Vær også opmærksom på om der er nabokatte uden for dit hus, der generer og måske truer din kat. Er der det, må du snakke med kattenes ejer – og er der ikke en ejer, så kan du få den herreløse kat hentet af dyreværnet og kørt på internat. Er din kat utryg, vil den kradse og markere mere i eget hjem for at skabe tryghed. Det samme gælder, hvis din kat keder sig. Dette gælder især indekatte, men også katte med adgang ud, der måske pludselig er mere indendørs grundet vejr og vind eller på grund af en kattefjende i kvarteret, som de ikke tør gå ud og møde.

Endelig kan du øge kattens tryghed og sænke lysten til at hvæsse kløer på uønskede steder ved at spraye områderne med Feliway dagligt i en periode, indtil vanen er brudt. Feliway efterligner kunstigt de feromoner, som kattene afsætter via deres duftkirtler, og sprayen giver derfor din kat indtryk af, at disse områder allerede er sikrede mod gæster udefra, hvorfor katten ikke vil kradse der igen.

Husk altid at tjekke underlaget, før du sprayer stoffet på, så du er sikker på, om underlaget kan tåle indholdet.

Sørg i øvrigt for at holde især indekattes kløer veltrimmede, da katten ellers kan hænge i med kløerne og komme til skade – eller uden at ville det ridse dine møbler.

Vigtigst af alt er det dog, at du er tålmodig. Katte er vanedyr, og selvom du sikkert gerne have katten til at holde op med at ødelægge dine møbler med det samme, er det vigtigt du ikke farer for hårdt frem og bliver gal, hvis tingene ikke lykkes med det samme. Det kan nemlig påvirke jeres forhold negativt.

Hvis problemet med at hvæsse kløer fortsætter, kan du få vejledning hos din dyrlæge, da der også kan ligge andre årsager til grund for kattens adfærd.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte os.

E-mail: Send e-mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 138,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 102,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
Kundeservice: Send e-mail
Anmeld skade: Send e-mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00
Se åbn. tider omkring påske under "Kontakt"

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close