Tænk dig om før du kastrerer din hund

19-08-2021

Kastration af en hund er ikke et vidundermiddel, der kan rette op på alle problemer. Og er din hund usikker, så kan en kastration nogle gange gøre det værre. Du bør derfor altid tænke dig grundigt om, før du tager valget for din hund. Læs mere om emnet her.

Tænk dig om før du kastrerer din hund

Det kan absolut være en fordel at kastrere en hanhund, men det er ikke altid, at det er den bedste løsning.

Kastration hjælper langt fra på alle problemer med en hund, og har du problemer med din hunds adfærd, så bør du i stedet først få hunden udredt, så du kender årsagen. Kastration hjælper kun, hvis årsagen er hormonel betinget – og selv hvis den er det, så bør du tænke dig om.

Studier peger nemlig på, at din hund ved en kastration kan udvikle en række nye problemer, eller at det eksisterende problem forværres.

En teenagehund kan være en mundfuld. Hunden ter sig, glemmer det den har lært, lytter ikke til dig og bliver interesseret i damehunde.

Dette er en normal adfærd hos en sund og rask hanhund, og i stedet for at kastrere din hund, bør du træne med den og lære den gode vaner. Årsagen er hormonerne, men at fjerne dem via et indgreb er langt fra altid den bedste løsning.

Der kan nemlig opstå en række bivirkninger ved kastration, herunder dårlig pelskvalitet, usikkerhed og overvægt. Og kastreres en hund, før den er færdigudviklet fysisk og psykisk, kan dette også præge hunden, så den får længere lemmer og fremstår umoden i dens psyke.

Den usikre hund

Nogle ejere oplever, at deres hund viser aggressivitet mod andre hunde, tisser indendørs eller humper alt med en puls. Desværre mistolkes denne adfærd tit som dominans, hvor den i virkeligheden er udtryk for en usikkerhed, som hanhunden forsøger at skjule ved at spille ekstra sej.

Ved at være aggressiv skaber hunden afstand til andre hunde, som han slipper for at møde, ved at tisse indendørs får han hjemmet til at dufte trygt og humperiet er oftest udtryk for stress og uro i en hund i mistrivsel.

Jo mere ejeren skælder hunden ud, jo værre bliver adfærden, og jo mere usikker bliver hunden. Da ejeren ikke kan se usikkerheden, vælger nogle derfor på et forkert grundlag at kastrere hunden. Og dette kan ende katastrofalt.

Når du fjerner produktionen af det hanlige kønshormon, tager du samtidig noget af det mod, der driver et handyr frem, fra hunden. For mange usikre hunde betyder det, at en kastration gør deres usikkerhed større. Og det værste er, at indgrebet ikke kan gøres om.

Er du i tvivl om årsagen til din hunds adfærd, bør du derfor få en uddannet rådgiver eller dygtig træner til at hjælpe dig med at udrede årsagen. Samtidig kan du sammen med din dyrlæge teste din hunds reaktion med en kemisk kastration. Bliver usikkerheden værre, så ved du, at du ikke skal kastrere hunden som en løsning på adfærden. I stedet skal du træne med den.

Et bedre liv

Er din voksne hund meget stresset, reagerer voldsomt på duften af tæver og virker svært kontaktbar trods træning, så kan det være, at en kastration kan hjælpe.

Lad din dyrlæge undersøge om din hund har en fysisk årsag for eksempel hormonelle forstyrrelser såsom overproduktion af kønshormoner eller lignende målbare tilstande.

Når du har vished, træf da et oplyst valg. Vent til din hund er udvokset og modnet. Og overvej først at tjekke, om der gemmer sig andre årsager ved at give hunden en kemisk kastration for at teste hundens reaktion.

En kastration er et stort valg. Det kan ikke gøres om senere, og det er derfor vigtigt, at du har gjort dig alle overvejelserne, før du træffer valget sammen med en dygtig dyrlæge.

Kastreres en hanhund af de rigtige grunde og på det rigtige tidspunkt i hans liv, vil du opleve, at det forhøjer hans livskvalitet væsentligt. Samtidig behøver du ikke frygte, at han laver uønskede hvalpe, lige som han ofte er mindre stressbar i det daglige.

Et valg, der er taget på det rette og oplyste grundlag, er derfor aldrig skidt for en hund. Men alle indgreb kræver, at du som ejer tænker dig godt om først.

Dækker forsikringen kastration og sterilisation?

Vil du mindske risikoen for sygdomme, som er relaterede til kønshormonpåvirkninger, undgå falsk drægtighed eller uønsket drægtighed hos din hund? så kan en hundesygeforsinkring fra Dyrekassen Danmark være en god ide.

Dog kan en kastration eller sterilisation af din hund kun dækkes i forbindelse med sygdomme som tumorsygdomme i testis, sygdomme i prostata, tumorsygdomme i vigina, livmoder eller æggestokke, pyometra samt diabetes mellitus. Læs betingelserne for hundeforsikringen her på siden 7. Uanset om din hund skal kasteres/steriliseres eller ej, så er en hundesygeforsikring din sikkerhed, hvis din bedste ven bliver syg eller kommer til skade.

Læs vores brochurer

Har du spørgsmål til indholdet eller mangler du noget materiale, er du altid velkommen til at kontakte Dyrekassen Danmark.

Send mail
Telefon: 63 57 11 11

Med en sygeforsikring kan du være med til at skabe sikkerhed og tryghed for din bedste ven

Pris fra kun 135,-* på ansvar- og sygeforsikring til hund.

Pris fra kun 94,-* på sygeforsikring til kat.

Beregn pris og køb forsikring

Hund

Kat

*Priserne er pr. måned og inkl. hvalpe/killingerabat.

Samarbejdspartnere

Dyrekassen Danmark

Statene 12
5970 Ærøskøbing
CVR nr.: 17 39 46 30

Telefon: 63 57 11 11
E-mail: Send mail

Kontorets åbningstider:
Mandag - torsdag 8.30 - 16.00
- skadeafd. har åbent til 17.00
Fredag 8.30 - 15.00

 

 

 

Tak for din tilmelding

Du vil modtage vores nyhedsbrev, når vi har noget på hjertet – dog maksimalt fire gange om året. Gennem nyhedsbrevet holder vi dig informeret om nye tiltag samt relevante nyheder om hund og kat. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close
Tak for jeres historie

Vi glæder os over du vil dele jeres historie med andre dyreejere, og håber at vi har været med til at gøre en forskel for dig og din bedste ven. De bedste hilsner fra Dyrekassen Danmark

icon-close